Werkt de auto niet goed, staat de laadpaal in storing, heb je een vraag over de GoodMoovs app?
Bel het noodnummer van GoodMoovs 085-7325660. Dat nummer is ALTIJD bereikbaar, 24 uur per dag en 7 dagen per week.
Want ook je privé rit in het weekend moet soepel verlopen.
Soms krijgt de GoodMoovs app geen goede verbinding met de auto. Oplossing? Ga terug naar het hoofdscherm van de app, swipe dat omlaag en open de reservering opnieuw.
Om de stekker te ontgrendelen dien je het pasje (opgeborgen in het middenconsole) voor de kaartlezer te houden op de laadpaal. De laadpaal zal de stekker vrijgeven. Lukt dit niet meteen, probeer het dan nogmaals.
Blijft deze geblokkeerd, neem dan contact op met de provider van de paal, die kunnen je snel verder helpen. Dat nummer vind je op de laadpaal zelf. Geen nummer? Bel dan het GoodMoovs noodnummer 085-7325660. Wij zullen je verder proberen te helpen.
Waarschijnlijk is de voetrem (ook wel bekend als handrem:-)) ingedrukt. Ga met je linker voet naar de plek waar de koppeling zit (in automaat zit hier de voetrem). Druk deze een klein beetje in en hij zal omhoog komen!
Je hebt waarschijnlijk op de start-knop gedrukt (1 of meerdere keren) terwijl jij de rem niet hebt ingedrukt. Zet de auto uit met de start-knop en begin opnieuw. Je hoort de “Nissan-tune” als het goed gaat!
Nee, slechts zeer beperkt. In het buitenland werkt men overwegend met andere systemen.
Zie http://www.evnet.nl/zoek-een-oplaadpunt/ voor meer informatie over het zoeken van een oplaadpunt.
De kabel zit vergrendeld. Open het voertuig en probeer het opnieuw. Lukt het dan nog niet om de laadkabel los te krijgen, ontgrendel de laadkabel door middel van de knop die zich links onder het stuur bevindt (Lock-Auto). Als de kabel niet meer vergrendeld is, maar toch niet gemakkelijk los komt, kan het helpen om de laadkabel eerst naar binnen te duwen en dan pas er uit te trekken.
Ja, dat is mogelijk als je de laadkabel niet vergrendelt. In de auto linksonder naast het stuur zijn een aantal knoppen. Eén daarvan is bedoeld om de laadkabel te vergrendelen tijdens het laden. Automatisch betekent dat bij het sluiten van de auto, de laadkabel ook vergrendeld wordt. Zorg dus dat deze knop altijd op automatisch staat.
Ja dat kan. Selecteer de juiste werklocatie en maak een reservering!
Het instellen van begin- en eindtijdstip gaat in sprongen van 15 minuten. LET OP: reserveer niet te krap in verband met een mogelijke uitloop van je afspraak.
Tijdens het boeken van een reservering, verschijnt er na het invullen van de reisafstand een tijdlijn waar alle boekingen vermeld staan. Op deze tijdlijn staan alle reserveringen vermeld met naam van de reserveerder. Je kan in- en uitzommen van minuut naar uur, 6 uur, dag en week (einde tijdlijn, blauwe icoontjes). Als de naam niet past in het reserveerblokje, schaal dan de tijdlijn.
Je hebt waarschijnlijk zelf een account aangemaakt zonder onze uitnodiging om deel te nemen. Meldt dit spoedig bij ons en wij sturen jou, na verwijdering van jouw zelf gecreëerd account, de juiste registratie-link. helpdesk@ecarshare.nl is ons mailadres.
Meld dit bij ons. Je mag hiervoor ook de schade applicatie gebruiken zodat je je melding met een foto kunt illustreren.
Als tijdens de reservering de batterij van je smartphone leeg raakt en je kunt de batterij tijdens de reservering weer opladen, dan blijft de sleutel gewoon actief. Wanneer je je telefoon niet meer kunt opladen, dan zal er een collega of iemand van de helpdesk ter plaatste moeten komen en met jouw gegevens in te loggen om de sleutel weer te activeren. Je kunt ook een andere telefoon gebruiken en inloggen met je eigen inloggegevens.
Zowel de Kiwy als Keyzee app zijn geoptimaliseerd voor BlackBerry 10, iOS 8 of hoger en Android 2.4 of hoger.
- De indicatielamp op de laadpaal is blauw
- Op het dashboard knippert een blauw lampje. Elke lampje staat voor 33% van de accucapaciteit.
Controleer de volgende zaken:
- Het ‘contact’ moet uitgeschakeld zijn. Dat wil zeggen, op het dashboard mag alleen een groen stekkertje zichtbaar zijn. Is dit niet het geval? Druk dan nogmaals op de rode start / stop knop rechts naast het stuur.
- De laadpaal heeft de laadpas niet herkend. Hou je laadpas 3 seconden voor de RFID reader op de laadpaal en wacht tot de blauwe indicatielamp blauw wordt op de laadpaal.
Meld deze schade via Keyzee/Kiwy. Klik op het +-teken en vul de vragen in en maak een foto. Doe dit op het moment dat je de schade signaleert vóór aanvang van de eigen rit. Wij ontvangen deze melding en zullen actie ondernemen.
Het ‘contact’ staat nog aan. Druk (nogmaals) op de rode start / stop knop rechts naast het stuur om het contact uit te schakelen.
In de winter wil je graag een warme auto hebben, maar ook je eindbestemming halen. Zet het liefst niet alle stroomverbruikers aan. Gebruik bij voorkeur de stoelverwarming. Deze vraagt minder stroom en verwarmt het meest effectief de persoon zelf. De stoelverwarming zit in het middenconsole, achter de automaat-pook.
Ga na waarom de actieradius snel daalt. Wellicht heb je veel energiegebruikers aan staan (airco, verwarming, etc.). Reken altijd 20 kilometer minder dan de range aangeeft, om er zeker van te zijn dat je de eindbestemming haalt. Hanteer de volgende vuistregels:
- 5% range over: De laatste 5% is onbetrouwbaar, stilval elk moment mogelijk;
- 10% range over: Dit is de uiterste reserve om nog net een laadpaal te kunnen bereiken in geval van nood;
- 20% range over: Dit is nodig om tegenvallers te kunnen opvangen, zoals “afrit gemist”, wegomleiding, of file.
Afhankelijk van rijstijl, weersomstandigheden en inschakelen van energieverbruikers in de auto varieert het bereik tussen de 70 kilometer (koud weer, vlotte rijstijl, snelweggebruik en veel energiegebruikers ingeschakeld) tot 130 kilometer (rustige rijstijl, binnendoor rijden en warm weer). Een retourrit van 35 kilometer is normaal gesproken in alle omstandigheden haalbaar.
Als je op de snelweg 130 kilometer per uur rijdt, is de accu na 75 km leeg. Als je echter 50 kilometer per uur rijdt, kun je zeker 150 km rijden met één acculading.
Door gebruik te maken van de rijstand B en ECO remt de auto regeneratief (de energie gaat terug de accu in door te remmen) en wordt het volledige vermogen van de motor maar gedeeltelijk benut. Probeer zo rustig mogelijk te rijden (niet volgas optrekken) en schakel de energieverbruikers alleen in indien strikt noodzakelijk. Laat de auto voor bijvoorbeeld een stoplicht uitrollen in plaats van tot het laatst doorrijden en hard remmen, zo kunt je energie terugwinnen, omdat er ook bij het uitrollen regeneratief wordt geremd.
Zet altijd je voet op het grote, middelste pedaal (rempedaal) voor je de auto start door op de startknop te drukken. Doe je dat niet dan zal de auto niet ‘starten’. Omdat het een elektrisch auto is hoor je de motor niet starten. De indicaties op het dashboard laten zien of je kunt rijden of niet.
De vorige gebruiker heeft de auto niet op de standplaats geparkeerd. Kijk even of deze wellicht ergens anders in de directe omgeving staat. Neem contact op met de vorige gebruiker (indien bekend wie dit was) of bel anders met onze helpdesk.
Er is een reserve sleutel, maar deze is alleen beschikbaar en in beheer bij de conciërge of facilitaire dienst van de betreffende werklocatie.
Deelnemers van Zuyderland kunnen enkel na goedkeuring van eCARSHARE over de reserve sleutel beschikken. Deze zijn in het bezit van de beveiliging. LET OP: zonder reservering zal de reserve sleutel nooit worden uitgegeven.
Een van de portieren zit waarschijnlijk niet goed dicht. Controleer de portieren en probeer het opnieuw.
Zorg dat je binnen een straal van twee meter van het voertuig staat. Daarbuiten kan de verbinding te zwak zijn.
Zorg dat de bluetooth verbinding ingeschakeld en actief is. Zonder Bluetooth verbinding kun je met de app geen verbinding maken met de auto om deze te openen. Je herkent de juiste bluetooth verbinding omdat deze het kenteken bevat van de auto.
Ons telefoonnummer is 085 73 25 660
. Wanneer een vraag niet dringend is kun je ook emailen naar info@ecarshare.nl
Dit is afhankelijk van het soort laadvoorziening dat gebruikt wordt:
– Bij 30 minuten gebruik van snelladen is de accu 80% vol.
– De laadvoorzieningen bij Zuyd en de gemeente Sittard-Geleen hebben een laadcapaciteit van 6,6 kW. De accu van bijvoorbeeld een Nissan Leaf is dan in ongeveer 3 uur vol.
– Veel publieke laadpalen hebben een laadcapaciteit van 3,3 kW. Het duurt dan ruim 6 uur voordat de accu vol is.
– Thuisladen met een 220V stekker is het langzaamst. Het duurt ongeveer 10 uur voordat de accu vol is.
Zie http://www.evnet.nl/zoek-een-oplaadpunt/ voor meer informatie over het zoeken van een oplaadpunt.
In principe kan elke bedrijfsauto worden gedeeld met collega’s. Op dit moment wordt er door onze klanten gebruik gemaakt van de Nissan Leaf, de Renault Zoe, de BMWi3, de Hyundai Ioniq en de Tesla Model 3.
Als je werkgever deelneemt aan GoodMoovs kun je je aanmelden (via intranet) bij de interne contactpersoon. Je ontvangt dan snel een uitnodiging om je te registreren.
Vervolgens doorloop je de onderstaande twee stappen:
- Vraag je GoodMoovs account aan via het intranet van je werkgever.
- Download de GoodMoovs app waarmee je de auto kunt openen, starten en
Voordat je kan gaan rijden is het noodzakelijk om de volgende documenten naar de interne contactpersoon te sturen:
- Accepteren van de voorwaarden bij aanmaak van je GoodMoovs account.
- Een kopie van je geldige rijbewijs
Als wij deze zaken hebben ontvangen, maken wij jouw GoodMoovs account compleet en krijg je toegang tot de deel-auto’s van GoodMoovs.